Kuran, erkeklere hitap eden bir kitap mı? Erkekler, kadınlardan üstün müdür?

  

Rabbimiz, Ali İmran suresi 195' inci ayette şöyle buyurmuştur;

"Ben, erkek olsun kadın olsun, sizden iyi bir çaba gösteren kimsenin çabasını boşa çıkarmam. Hepiniz birbirinizdensiniz."

Hucurat Suresi 13' üncü ayet şu şekildedir;

"Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Birbirinizi tanıyasınız diye milletlere ve boylara ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, yanlış yapmaktan en çok sakınanınızdır."

Nisa suresi 124' üncü ayet şu şekildedir;

"İster erkek ister kadın olsun, kim mümin olarak iyi işler yaparsa cennete işte onlar gireceklerdir. Onlara nokta kadar bile haksızlık yapılmayacaktır."

Göreceğimiz üzere Allah, kendi katında erkeğin, kadının, o ırkı, şu ırkın değil kendisine karşı yanlış yapmaktan en çok sakınan kimsenin değerli olduğunu belirtiyor.

Peki erkek ve kadın arasındaki ilişki nedir? 

Rum suresi 21' inci ayet şu şekildedir;

"Onlarla HUZUR BULASINIZ diye sizin için kendi türünüzden EŞLER yaratması, aranıza SEVGİ ve MERHAMET koyması da Allah’ın ayetlerindendir /göstergelerindendir. Şüphesiz ki bunda, düşünen bir topluluk için ayetler vardır."

Rabbimiz, erkeğin kadında, kadının erkekte huzur ve rahatlık bulması için aralarında sevgi ve merhamet oluşacak şekilde erkeği ve kadını yaratmıştır.

Peki roller ne olacak?

Nisa suresi 32' inci ayet şu şekildedir;

"Allah'ın, sizden her birinizi diğerinden üstün kıldığı şeylere özenmeyin, Erkeklere, kendi kazandıklarından bir pay, kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay vardır. Siz, Allah’ın lütfundan isteyin. Allah her şeyi bilendir."

Bunlar, Allah’ın yaratılıştan, kadınıyla erkeği ile her insana verdiği üstün özelliklerdir. İnsan bu özelliklerini keşfettiği ve geliştirdiği oranda öne çıkar. Bir de kadınlara, erkeklerde olmayan özellikler, erkeklere de kadınlarda olmayan özellikler verilmiştir. Böylece bunlar birbirlerini tamamlar ve hayatın uyumlu bir şekilde yaşanmasını sağlarlar

Geldik erkeklerin omuzundaki o  yüke; 

Nisa Suresi 34' üncü ayet şu şekildedir;

"(A) Erkekler, kadınları koruyup kollamakla görevlidirler.

(B) Bunun sebebi, Allah'ın, onlardan her birini (bazı konularda) diğerinden üstün kılması ve erkeklerin mallarından (eşleri için) harcama yapmalarıdır

(C)İyi kadınlar, Allah’a içten boyun eğen (erkeklere boyun eğen değil Allah' a boyun eğen dikkat edelim) ve Allah'ın korumasına karşılık kimse görmezken de kendilerini özenle koruyanlardır."

Ayeti parçalara ayıralım.

İlk Parça-"Erkekler, kadınları koruyup kollamakla görevlidir. 

Müslüman erkek eşini koruyup, kollamak, gözetmekle yükümlüdür. Eşini; kendi ailesine, başka erkeklere, kadınlara, yabancılara, ekonomik zorluklara karşı korumak ve kol kanat germek zorundadır. Bu zaten biz erkeğin ve kadınların  fıtratında olan bir husustur.

Örnek veriyorum, eşiniz gece tekin olmayan bir sokaktan geçmek zorunda ise hemen erkek olarak gider eşimizi alır, onu olası tehlikelerden korumak için oradan beraber geçeriz ama gece tekin olmayan o sokaktan bizim geçmemiz gerekiyorsa eşimizi arayıp onu çağırmayız korkarız ama çaktırmayız tıpış tıpış geçeriz oradan.

Peki erkekler neden kadınları koruyup kollamakla görevlidir?

(1. sebep) Erkeklerin ve kadınların farklı özelliklere sahip olması 

(2. sebep) Erkeklerin mallarından eşleri için harcaması sebebiyledir."

1. sebep -Ayet, erkek ve kadının farklı özelliklere sahip olduğundan bahseder; erkek fiziki olarak testosteron hormonunun kadınlara göre daha fazla olmasından dolayı kaslı ve güçlüdür; bu onu daha korumacı yapar bu yüzden eşini ve ailesini koruma görevi  ona verilmiştir. Kadının duygusal zekası daha yüksektir, çocukları için erkeklere göre çok daha fedakardır ve biz erkeklerden daha karmaşık düşünebilirler ve en önemlisi kadın daima biz erkekler tarafından talep edilen konumdadır.

Doğada da durum benzerdir; Kuşlar alemine bakarsak;  Tavus kuşu dediğinizde zihninizde canlanan o görüntü dişi değil erkek tavus kuşudur. Dişi tavus kuşlarının tüyleri alımlı ve gösterişli yaratılmamıştır çünkü dişi hayvanın gösterişe ihtiyacı yoktur, dişiyi talep eden kendini ona beğendirmek zorunda olan, kur yapmak için kendini olmadık şekillere sokan erkek kuştur. (aynı ademoğulları)

2. sebep-Erkek, eşine evlenirken mehir vermek (erkek boşanmak isterse verdiği mehiri geri isteyemez)  ve aile birliği içinde onu geçindirmekle sorumludur. Allah, aileyi ve kadını finanse etme görevini erkeğe vermiştir, kadın çalışsa bile erkek, ev için ondan bir kuruş isteyemez, kadın eğer ailesi için harcama yaparsa bu onun gönlündendir.

Bazıları şöyle düşünüyor olabilir; bu ayetin indiği dönemde kadınlar, 21 yy da kadın iş hayatında yoktu, erkekler hep çalışıyordu, Kuran'a göre kadınlar sadece ev hanımı olabilir  vs.

Bunu hemen ayetle çürütelim; Nisa 32' inci ayet; "erkeklere kendi kazandıklarından bir pay, kadınlara kendi kazandıklarından bir pay vardır" yani gördüğünüzü üzere Kuran kadınlar için sadece ev hanımı modeli öngörmez, kadının çalışıp kazancı olabileceğini söyler ayrıca Muhammed nebinin ilk eşi Hatice ticaret ile uğraşan zengin bir bir kadındı..

Yani kadın çalışsa bile evi finanse etme görevi erkektedir, kadının ev ekonomisine katkıda bulunması kendi tercihidir ve zorlanamaz.

Aşağıdaki ayet de bu konuyu desteklemektedir.

Bakara suresi 133' üncü ayet; "Annelerin yiyeceğini ve giyeceğini marufa uygun olarak karşılamak babaların görevidir."

Konuyu özetlemek gerekirse Bakara suresinin 187' inci ayetinde dediği gibi;

"Onlar (kadınlar) sizin için elbise (örtü), siz de (erkekler) onlar için elbisesiniz (örtüsünüz)"

Bu cümle ile eşlerin birbirini tamamlayan ve birbirlerinin hatalarını örten özelliklerine dikkat çekilmektedir. Eşler birbirinin rakibi değil, eksikliklerini örten fertlerdir. Eşlerin birbirleri için örtü oluşu, onların kabahatlerini örtmelerini, birbirlerini sarmalarını, sıkıntı ve tehlikelerden korumalarını ortaya koyan son derece kapsamlı ve anlamlı bir beyandır.

Eşini; finanse etme, koruma, kollama görevi biz erkeklerde arkadaşlar, kadın koruyup kollanmak ve ayrıca  bunu hissetmek ister, fıtrata uygun olan da budur.

Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurana Göre Kadınları Dövecek Miyiz Yoksa Tavlayacak Mıyız

Kader açısından her ne kadar kendi fiillerim sonucu olsa da cehenneme gideceğimi bile bile yine de benim yaratılmam şefkatli bir Tanrı ile uyuşur mu?

Oruç ile İlgili Doğru Bildiğimiz Yanlışlar