Kuran yoruma açık bir kitap mı?

Herkese Merhaba, 

IŞID, kafirlerin bulunduğu yerde öldürülmesi gerektiğini ve çocuk evliliğini Kuran' dan çıkartıyor, X hoca; Kuran' da namaz olmadığını, Y hoca; Kuran' da başörtüsü olmadığını, Z cemaat; sayısız cariye ile nikahsız birlikte olunabileceğini, A mezhep; kadına dokununca abdest bozulacağını, B mezhep kadına dokununca abdest bozulmayacağını iddia ediyor .... Bunların hepsi de Kuran' dan kendine delil getiriyor. Herkesin her manayı çıkardığı, her türlü yoruma açık bir kitap İlahi kelam olabilir mi?

Türklerin yorumu, Araplarının İslam yorumu, Tasavvufçuların İslam yorumu, Modern İslam yorumu vb ekoller olabilir mi? Her topluluğun farklı çıkarımlarda bulunduğu, farklı şeyler anladığı veya anlamak istediği kitap, ilahi kelam olabilir mi?

Düşünsenize;  A mezhebe mensup arkadaşınız yengeç yediği için günaha girerken, B mezhebine mensup  kişi yengeç yerken günah kazanmıyor çünkü onun mezhebine göre helal. Örn: kıyamet günü IŞID üyesi H, Ezidi erkekleri öldürdü, kadınları cariyesi yapıp tecavüz etti, şimdi hesap günü " Allah'ım benim ve alimlerimizin Kuran' dan çıkardığı yorum böyle olduğu için yaptık" dese, Kuran'  da yoruma açık bir kitap olduğu için cehenneme atılmaması mı gerekecek ? Böyle ilahi adalet, böyle bir din olabilir mi?

Peki Rabbimiz kitabında ne diyor;

Enam 114' üncü ayet şu şekildedir: "Bu kitabı Allah size, tüm ayrıntılarıyla açıklanmış/tafsil edilmiş /Arapça: Mufassal/ İng: explained in details olarak indirmişken ben Allah’tan başka bir hakem mi ararım! "

Hud Suresi 1-2' inci ayetler: “Elif-Lâm-Râ!  Bu (Kur’ân); daima doğru hükümler veren ve her şeyin iç yüzünü bilen (Allah) tarafından, âyetleri hem muhkem/hüküm içerir hâle getirilmiş hem de ayrıntılı olarak açıklanmış/tafsil edilmiş /Arapça: Mufassal/ İng: explained in details bir kitaptır.(Açıklamayı Allah’ın yapması) Allah’tan başkasına kulluk etmemeniz içindir. (Ey Muhammed! De ki:) Ben de O’nun tarafından size gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeciyim."

Yukarıda okuduk: Allah'ın ayetlerini ancak Allah açıklayabilir. Onun yaptığı açıklamalara da sadece bu Kitaptan ulaşılabilir. Muhammed Aleyhisselam dahil hiç kimsenin Kur'an'ı açıklama/tafsil etme yetkisi yoktur. Onun görevi, kendisine gelen kitabı insanlara eksiksiz bir şekilde ulaştırmak/tebliğ etmek, Allah'ın kitapta ona gösterdiği şekliyle onlara kitabı ve hikmeti öğretmek, onda bulunan hükümlerle insanları uyarmak ve onlara müjdeler vermektir (Bakara 2/151, Al-i İmran 3/164, Nisa 4/105, Maide 5/67, A'raf 7/1-3, Nahl 16/44, Cuma 62/2). Muhammed Aleyhisselamın müjdeleri de uyarıları da kendisine verilen kitapta mevcut olduğu için bu iki vasıf bizzat Kur’an için de kullanılmıştır

Peki, Allah nasıl açıklamış bu kitabı? Kuran' ın bir metodu bir açıklama usulü vardır. İleri ki ayetlerde göreceğiniz üzere; Kuran bir ilme göre Allah tarafından açıklanmıştır ve açık bir kitaptır ama Kuran bu metoda uyulduğu takdirde açık bir kitaptır.  Kuran' ın Allah tarafından açıklanmasının sebebi Allah tarafından kimseye kulluk etmememiz içindir. Kulluk etmek illa önünde secde etmek ile olmaz, şu hadis bu konuyu güzel vurgular:    

İnsanların, alimleri, imamları vs Allah ile aralarına koyup rab  (rab, efendi demektir, Araplar aile reisine rabbül beyt derlerdi) saymaları, bu insanların sözlerini Allah’ın ayetlerine tercih etmelerinden dolayıdır. Adiyy b. Hatim diyor ki: “ Daha müslüman olmamıştım, Nebimiz aleyhisselama geldim, boynumda altın haç vardı. ‘Adiyy, at o putu!’ dedi. Ondan yukarıdaki  şu ayeti dinledim : (Tevbe 31-Onlar, ilim adamlarını ve din adamlarını Allah ile aralarına koyup Rab edindiler;") dinledim. Dedi ki: ‘Onlar bunlara ibadet etmediler, ama bir şeyi helal sayarlarsa helal saydılar, haram sayarlarsa haram saydılar. Onları rab edinmeleri böyle oldu.

İşte Allah' ın belirlemediği bir hususu bir tarikat lideri, bir hoca helal veya haram sayarsa işte bu onu Allah ile araya koyup, aracı tanrı veya rab edinmek olur. Bu da en büyük günah şirk koşmaktır çünkü Dinin tek sahibi ve tek hüküm koyucusu Allah' tır. O da emir ve yasaklarını bize kitabında bildirmiştir.

Araf Suresi 52' inci ayet: "Şurası bir gerçek ki, biz onlara, inanan ve güvenen topluluğa rehber ve ikram olması için bir ilme göre, ayrıntılı olarak açıkladığımız bir Kitap getirdik.”

Yani Kuran Allah tarafından belli bir ilme göre açıklanmış, bir yöntemi ve metodu olan bir kitaptır.

Peki o metod nedir?

Ali İmran Suresi 7' inci ayet: "O, bu kitabı sana indirendir. Onun bir kısmı muhkem /hüküm içeren ayetlerdir; onlar kitabın ana ayetleridir. Diğerleri müteşâbihtir/muhkemlerle benzeşirler. Kalplerinde kayma olanlar, fitne çıkarmak ve tevil yapmak /istedikleri bağlantıyı kurmak için kitaptan, (kurgularıyla) benzeşen şeye uyarlar. Oysa kitabın tevilini /ayetler arasındaki bağlantıyı sadece Allah bilir. Bu ilmi/kitabı açıklama ilmini kavramış olanlar şöyle derler: “Biz ona/o ilme inandık, onun tamamı Rabbimiz katındandır.” Bu zikre/doğru bilgiye, aklıselim sahibi olanlardan başkası ulaşamaz."

Zümer suresi 23' üncü ayet: "Allah, sözlerin en güzelini (Kur’an’ı), müteşâbih ve mesânî /birbirine benzer ikişerli yapıda bir kitap olarak indirmiştir. "

Muhkem ayet, bir konuda hüküm içeren ayettir. O hüküm, başka ayetlerle ayrıntılı olarak açıklanır,

Müteşâbih, Arapça ş-b-h kökünden (ش ب ه ) gelir ve benzeşen demektir. Birbirine benzeyen iki şeyden her birine müteşâbih denir. Bu kelime, toplam sekiz ayette geçer hepsinde benzer/benzeşen anlamındadır.

Kur'ân’ın, bildiğimiz bir kitap halinde inmediği açıktır. Bu ve benzeri ayetler onun, kendisinden kitaplar oluşturulacak şekilde indiğini, her bir kitabın, bir muhkem bir de müteşâbih olmak üzere en az iki ve ikinin katları olan ayetlerden oluştuğunu, doğru hükme yani hikmete bu şekilde ulaşılabileceğini gösterir. Kuran' da herhangi  bir konuda en az iki ayet vardır, hüküm bildiren muhkem ayet ve onun müteşabihi yani benzeşeni ve açıklayanı diğer ayet, böylece kitap mesani yani ikili bir yapıda düzenlenmiştir.

Ali İmran 7' inci ayette Rabbimiz, kalplerinde kayma olanların istediği yorumu çıkarmak için Kuran' dan kendi işlerine gelebilecek tüm ayetlerin bulunduğunu zaten belirtiyor, yani siz bugün kafanızda bir fikir olsun bunu destekleyen ayetleri mutlaka Kuran' da bulursunuz tabiiii ki Kuran' ın metodunu uymadığınız takdirde. Yani bir insanı yoldan çıkarmak istiyorsanız ona ayet okuyacaksınız, kafirleri gördüğünü yerde öldürmek mi istiyorsunuz, canlı bomba mi üretecekseiniz ona ayet okuyabilirsiniz ama Allah’ ın Kuran’ a koyduğu usül ile okumayacaksınız ve bir konuda sadece bir ayeti cımbızlayıp, onun müteşabihi araştırmayacaksınız. Yani size bir adres ve bu adrese gitmeyi sağlayacak yöntem olan harita veriliyor siz bu haritayı kullanmadan adrese gitmek isterseniz dünyanın herhangi bir yerine gidebilirsiniz doğru adres dışında. Kuran' dan, Kuranın açıklama usulü olmaksızın her sonuca varabileceğiniz gibi.

Kuran gibi Doğa da bir ayettir örneğin Allah demir madenini dünyanın tek bir yerinde olacak şekilde ölçü koymamıştır, Dünya’ ya yağan meteor yağmurlarında gelen demir dünyanın her yerine dağılmıştır siz dünyadaki tüm demirlere ulaşmak istiyorsanız Arjantin’ den  Doğu Türkistan Uygur bölgesinden Gazze'ye, Rusya’ ya kadar tüm maden ocaklarına gireceksiniz, aynen öyle Kuran’ da bir konuyu mu araştırıyorsunuz o zaman o konu ile ilgili tüm ayetlere bakıp öyle hüküm çıkaracaksınız çünkü bu kitap Allah tarafından bu şekilde dizayn edilmiştir.

Mesela Kuran' da anne babaya itaat mi? yoksa ihsan mı /iyi davranmak mı var? İstediğin kişi ile evlenmeni istemeyen annen sana sütümü helal etmem diyorsa bu konuda Kuran bize ne diyor? Bunu anlamak için, Kuranda' ki anne-baba ve evlilik ile ilgili tüm ayetleri süzmemiz gerekir, tek ayeti cımbızlayıp seçerseniz gideceğiniz adresi bulamazsınız.

Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurana Göre Kadınları Dövecek Miyiz Yoksa Tavlayacak Mıyız

Kader açısından her ne kadar kendi fiillerim sonucu olsa da cehenneme gideceğimi bile bile yine de benim yaratılmam şefkatli bir Tanrı ile uyuşur mu?

Oruç ile İlgili Doğru Bildiğimiz Yanlışlar