Allah, hangi üniversiteyi kazanıp kiminle evlenip boşanacağımızı, ahirette cennete veya cehenneme gidip gitmeyeceğimizi biliyor mu?

 Herkese merhaba

Öncelikle şu sorunun cevabını Kuran' da bulalım;

Ben neden buradayım? Neden yok değil de varım? Neden bilinçsiz bir karbon atomu, bir kedi veya kızıl bir gelincik değilim ? Aynaya baktığımda gördüğüm bu bedende neden başkası değil de ben bulunuyorum?

Mülk süresi 61 ve 62' inci ayet şu şekildedir;

Bütün hakimiyeti elinde tutan Allah, ne yüce bir bereket kaynağıdır! O, her şeye kadirdir/ bir ölçü koyandır. O, hanginiz daha güzel iş yapacak diye sizi yıpratıcı bir imtihandan geçirmek için ölümü ve hayatı yaratandır. O, daima üstün olan ve çokça bağışlayandır.”

Bakara 155' inci ayet şu şekildedir;

Sizi mutlaka bir şeyle; korku, açlık, can, mal ve ürün noksanlığı ile yıpratıcı bir imtihandan geçireceğiz. Sen sabredenlere /duruşunu bozmayanlara müjde ver"

Enbiya suresi 35' inci ayet şu şekildedir:

"Sizi imtihan için, şerle de hayırla da zor bir denemeden geçireceğiz"

Göreceğimiz üzere bizim dünyada olmamızın tek bir sebebi vardır: Sınanmak....

Bir imtihan için yaratıldı isek bu imtihanın sonucu önceden belli olabilir mi? Sonucu önceden belli olan şeye imtihan denir mi?

Bu kadar açık ayetlere karşı şu argüman ileri sürülür: “Allah sana zorla kötülük veya iyilik yaptırmıyor ki ? O sadece sonucu biliyor, belirlemiyor. Bir öğretmen nasıl bir öğrenci iyi mi kötü mü bilir, Allah ta öyle biliyor, senin içini biliyor"

İlk olarak: Bu imtihan bir bilgi imtihanı değil, eğer öyle olsaydı mesela kim din konusunda kim çok bilgi sahibi ise o cennete gidecek olsaydı verilen örnek doğru olabilirdi (ki en bilgili kişi muhtemelen şeytandır ama görüldüğü gibi yetmemiş) ama bu imtihan bir bilgi imtihanı değil, bu imtihanın tek kazanma şartı var: "İman edip iyi işler yapmak" bu ikisinden sadece birisi yetmez; hem iman edip hem de iyi işler yapmak imtihanı kazandırıyor. Fakirlik, zenginlik, başarısızlık, başarılar, çocuk sahibi olmak veya olamamak, kanser olmak, tekerlekli sandalyeye mahkum olmak, zengin olmak, çivi gibi sağlıklı olmak durumları karşısındaki duruşumuz imtihanın sonucunu belirliyor. Sadece iman etmek sınavı geçmenize yetmiyor:

Ankebut suresi 2. Ayet şu şekildedir:

“İnsanlar, sadece “iman ettik” dediler diye zorlu imtihanlardan geçirilmeden kendi hallerine bırakılacaklarını mı sanıyorlar”

Peki bakalım bu argümana karşı rabbimiz ne diyor?

Uhud savaşından önce müslümanlar kendilerini vatanlarından kovan, onlara yaşam hakkı tanımayan müşriklere karşı son derece cesur tavırlar sergiliyor, savaşmak için can atıyorlardı ama savaş meydanında korkuya kapıldılar hatta Ali imran 153' üncü ayette göreceğiniz üzere Nebimizi savaş meydanında tek bırakıp kaçtıkları bile oldu.

Neyse müslümanlar  savaşı kaybetmeleri üzerine inen Ali İmran  140-143' inci ayet şu şekildedir;

Siz (Uhud’da) bir yara aldıysanız, karşınızdaki topluluk da (Bedir’de) öyle bir yara almıştı. Böyle günleri, insanlar arasında döndürüp dururuz. Bu, Allah'ın iman edenleri BİLMESİ ve içinizden kimilerini şahit tutması içindir. Allah yanlış yapanları sevmez.”

"Yoksa siz, Allah içinizden cihad edenleri /elinden geleni yapanları BİLMEDEN, sabredenleri de BİLMEDEN cennete gireceğinizi mi hesap etmiştiniz?

Ölümle burun buruna gelinceye kadar, gerçekten ölmek istiyordunuz. Ama ölümü görünce bakakaldınız!"

Bakın, bu insanların önceden içlerinde kendilerini vatanlarından süren ve hayat hakkı tanımayan müşriklerle savaşmak ve gerekirse bu uğurda ölmek daha doğrusu şehit olmak arzusu var ama savaş meydanına gelince korkuya kapılıyorlar, nebimizi tek bırakıyorlar.

Allah içimizi bilir, verdiğimiz kararları beynimizde iken bilir, düşüncemizi bilir, fiillerimizi bilir, en derin sırlarımızı bilir ama kafamızdaki düşünce iş gerçeğe bindiği zaman değişebilir, şu anda yarın Allah için bir öğrenciye burs vereceğim, namaza başlayacağım, dedikodu yapmayı bırakacağım diye düşünebilirsiniz ama yarın olduğunda vazgeçmeyeceğinizin garantisi yoktur. Yarın henüz olmamıştır. Henüz olmamış olaylar bilinmez. olmayan şeyi bilmemek cahillik sayılmaz, Allah her türlü eksiklikten uzaktır. Allah her şeyi bilir peki " şey" nedir? Bu konuda daha ayrıntılı okuma yapmak isteyen arkadaşlar blogumdaki şu konulu yazıya bakabilirler. 

"Kader açısından her ne kadar kendi fiillerim sonucu olsa da cehenneme gideceğimi bile bile yine de benim yaratılmam şefkatli bir Tanrı ile uyuşur mu? " 

Linki kopyalayıp arama motoruna da yapıştırabilirsiniz.

https://mitoloji-din.blogspot.com/2024/12/her-ne-kadar-kendi-fiillerim-sonucu.html

Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurana Göre Kadınları Dövecek Miyiz Yoksa Tavlayacak Mıyız

Kader açısından her ne kadar kendi fiillerim sonucu olsa da cehenneme gideceğimi bile bile yine de benim yaratılmam şefkatli bir Tanrı ile uyuşur mu?

Oruç ile İlgili Doğru Bildiğimiz Yanlışlar